A női ciklus

                             

A női ciklust érdemes részletesen áttekintenünk. Az egyes jelenségek értelmezésébe nem kell túl mélyen elmerülni. Első látásra is ijesztőnek tűnik az ábra.

[Image]

Mint ahogy látható a grafikonok közepén van a leglényegesebb történés: az ovuláció. Ehhez viszonyítva kell minden jelenséget vizsgálni. Tehát mi történik ovuláció előtt, ovulációkor milyen változások észlelhetők, és mi történik ovuláció után.

Vizsgáljuk a ciklust a menstruáció első napjától kezdve!

Az egész folyamatot az agy, közelebbről a hipothalamusz és a hipofízis elülső lebenye irányítják. Utasításaikat hormonok (LH > sárgatestképző hormon, FSH > tüszőérést serkentő hormon) segítségével közlik a szervezettel. A ciklus első szakaszában a petefészek által termelt ösztrogén hormon uralkodik. Ebben az időszakban érik meg egy petesejt arra, hogy a megfelelő pillanatban, a tüszőrepedés bekövetkeztekor megtermékenyítésre alkalmas legyen. Ezen hormonok hatására lökődik le a méh nyálkahártyájának elöregedett belső rétege vérzés kíséretében (menstruáció), hogy azután újból felépüljön (proliferáció, szekréció), várván a megtermékenyült petesejtet. A hüvelybemenetben észlelt nyák ugyancsak a hormonok hatására változik. Alapvető szerepe, hogy a hím ivarsejtek méhbejutását segítse. Látható, hogy ha nincs váladék, a spermiumok továbbjutása a hüvelyből nehéz. A váladék, és annak megfelelő minősége ("termékeny nyák") teszik könnyűvé a hím ivarsejtek feljutását. A testhőmérséklet változása is a hormonokkal van összefüggésben. A különböző hormonok vérszintjének alakulása befolyásolja a testhőmérsékletet. Ezt használja a természetes családtervezés módszere.

 

Vissza a főoldalra