Egyforma - más

                             

Minden ember élete egy petesejt (ovum)

és egy hímivarsejt (spermium)

találkozásakor kezdődik. Ez a találkozás többnyire az édesanya testében történik. Ezt hívjuk megtermékenyítésnek. Ebben a pillanatban dől el, hogy fiú vagy lány lesz-e belőle. Az emberi örökítő anyag 46 un. kromoszómában található.

 

Természetesen az első néhány hétben ennek szemmel látható külső jele még nincsen. A fejlődő férfi és női embrió szinte teljesen egyforma.

Csak a méhen belüli fejlődés 2. hónapjában kezdenek az eltérések felismerhetőkké válni. Ekkor kezdődik el a belső nemi szervek fejlődése is. A méhen belüli 3. hónap végére már akár szabad szemmel is felismerhető, hogy fiúról vagy leányról van-e szó. Ezt a folyamatot a szervezet hormonjai határozzák meg. Mivel azonban a magzat édesanyja hasában fejlődik, ultrahang segítségével szokták ezt vizsgálni. Egy újszülöttön természetesen már műszerek nélkül is látszik, hogy van-e hímvesszője avagy nincs. Ennek alapján kap tehát fiú vagy lánynevet. De néhány apró különbségtől eltekintve szervezetük teljesen egyforma. A méhen belüli változásokkal a nemi fejlődésnek csupán egy szakasza zárult le. Megtörténtek azok a szövettani változások, kialakultak azok a szervek, melyek később a nemi működés alapjául szolgálnak.

Vissza a főoldalra

© Minden jog fenntartva