A hormonok

                             

A születés utáni első napokban állítódik be a "biológiai óra" működése. Ezt az újszülöttben termelődő nemi hormonok végzik. (A hormonok un. belső elválasztású mirigyek termékei, melyek a véráramba kerülve szabályozzák a szervezet működését.)

Az állatkísérletek tanusága szerint ha az első életnapokban hím hormonhatás éri a hipotalamuszt, az később nem fog ritmusosan működni. Amennyiben ez a hatás ebben az időben nem jön létre, később már külsőleg adagolt nagymennyiségű hím nemihormon sem állítja le a ritmusos működést.

Embernél ez az idegi és hormonális ciklus átlagosan 28 naponként ismétlődik. Szélső határai általában 20-35 nap, de ismertek rövidebb és hosszabb ciklusok is. Egy embernél azonban a menstruációs ciklus hossza közel állandó. A megfigyelések és kísérletek igazolták, hogy külső és belső tényezők jelentősen befolyásolják ezt a ritmust. Többek között időjárási frontok, testi megerőltetés, utazás, lelki problémák, betegség mind befolyásolhatják az adott ciklus hosszát.

Hormonális változások a ciklus során

A női nemi ciklus irányításában  is hormonok játsszák a fő szerepet. Az egyik hormontermelő az agyalapi mirigy, melynek két "terméke" irányítja a ciklust. Egy FSH (tüszőserkentő) nevű hormon a felelős azért, hogy a petesejt megérjen. Az LH (sárgatestképző) hormon az előidézője a tüszőrepedésnek és befolyásolja más hormonok termelését is. Legnagyobb mennyiségben a tüszőrepedés előtti 24 órában termelődik. A másik hormontermelő szövet a petefészekben található. A menstruációs ciklus működéséért és az azalatt bekövetkező változásokért az általa termelt ösztrogén és a progeszteron felelős.

A tüszőrepedés előtti időszakban szinte kizárólag ösztrogén termelődik. Hatása:

- a petevezeték izomzatának mozgékonysága fokozódik,
- a méh nyálkahártája felkészül a megtermékenyült petesejt befogadására,
- serkenti a méh izomzatának fejlődését és mozgékonyságát,
- fokozza a méhizomzat oxitocin (méhösszehúzódást elősegítő hormon) érzékenységét,
- a méhnyakban található mirigyek váladékát hígabbá teszi,
- az emlőben a tejlelválasztást elősegíti
- a másodlagos nemi jelleg kialakítása

A ciklus második részében a progeszteron veszi át az irányítást. Hatása:

- előkészíti a méh nyálkahártyáját a megtermékenyült petesejt beágyazódására,
- gátolja a méhizomzatának összehúzódási hajlamát,
- csőkkenti a méh oxitocin (méhösszehúzódást elősegítő hormon) érzékenységét,
- döntő szerepe van a terhesség megmaradásában

 

Vissza a főoldalra