Kromoszómák

                             

Az emberi örökítő anyag 46 un. kromoszómában található. Ezekben a kromoszómákban található az un. DNS (kettős spirál), mely a konkrét örökítő információt hordozza. (Ennek teljes megfejtése történt nemrégiben.)

[Image]
Emberi kromoszómák

Ez az örökítő anyag határozza meg például a szem, a haj, a bőr színét, alapvetően a testi- lelki tulajdonságokat, a szervezet felépítését. A születendő gyermek az örökítőanyag felét (23 kromoszómát) az apjától, felét az anyjától kapja. A megtermékenyítés során egyesül aztán a két "fél" kromoszómaállomány ismét egyesül.

A kromoszómák párokba rendezhetők. Ezek a párok méretük és formájuk alapján csoprtosíthatók. Az alábbi képen a nemi kromoszómák közül az X a C sor, az Y a G sor végén található. Tehát a 23. pár formája miatt nem került egymás mellé.

[Image]
Emberi kromoszómák rendezve

Egyetlen ilyen pár határozza meg a születendő ember nemét. Ezeket az un. ivari kromoszómákat alakjuk után X-nek és Y-nak nevezték el. Ha ezek un. XX formájúak, úgy lány születik, ha pedig XY, akkor fiú lesz belőle. Ez tehát azt jelenti, hogy a nők ivari kromoszómáinak a formája XX, a férfiaké XY. Ebből következik, hogy a születendő gyermek neme az apától függ, mivel egyedül tőle örökölheti a kétféle kromoszóma egyikét.

 

Vissza a főoldalra

© Minden jog fenntartva