A női ciklus

                             

Az egész menstruációs ciklus (mert arról van szó) lényege, hogy felkészítse a női szervezetet a fogamzásra, a megtermékenyült pete beágyzódására. Amennyiben ez nem következik be, a szervezet kilöki a feleslegesé vált petét és a fogadásra előkészített szöveteket, a méh belső nyálkahártyáját.

A méh nyálkahártyájának változásai a ciklus során

Nézzük meg a női ciklust egy átfogó ábrán! Mint ahogyan az az látható a ciklus négy nagy szakaszra osztható. Induljunk el a vérzést követő első naptól, hiszen biológiai szempontból ez a havi ciklus első napja.

Az első szakasz a felkészülés ideje. Egyrészről egy petét kell megérlelni, hogy legyen mit megtermékenyíteni, másrészről a méhet kell felkészíteni a megtermékenyült pete, az embrió fogadására. Az ehhez szükséges idő rendkívül változó. Néhány naptól akár 3 hétig is eltarthat. Hogy mitől függ, azt nem tudjuk, de ez az időtartam minden nőnél többé kevésbé állandó. Ez a szakasz terméketlen, és a hüvelybemenetben nincs váladék. Ha mégis volna, az nagyon kevés, ragacsos, opálos.

A második a termékeny időszak. Ennek a hossza is változó hosszúságú. Ilyenkorra már minden készen áll a magzat (megtermékenyített petesejt) befogadására. Ebben a szakaszban a hüvelyben nyák észlelhető. Ez bőséges, nyúlós, átlátszó. Ezután következik a tüszőrepedés, és az azt követő termékeny napok.

A harmadik szakasz az ovulációt követő 4. napon keződik és átlagosan 11 napig tart (9-13 nap). Az ovulációt követően a menstruáció igen pontosan érkezik. Nagy statisztikákkal bizonyították, hogy az ovuláció és a menstruáció között egészséges nőkben 12 - 16 nap telik el.

A negyedik szakasz a havivérzés, menstruáció ideje.

A női ciklust azonban érdemes ennél kicsit részletesebben is áttekintenünk.

 

Vissza a főoldalra