Sterilizálás

A fogamzásgátlás végleges megoldása. Legalábbis szándéka szerint. Lényege, hogy orvosi beavatkozás során olyan elváltozást hoznak létre a női ill. férfi szervezetben, melynek következtében az fogamzó- illetve nemzőképességét elveszti. A sterilizálás elvégezhető, bizonyos törvényes feltételek mellett kérésre, vagy egyéb beavatkozás következményeként nem szándékosan. A sterilizálás bizonyos formái (pl. herék, ill. petefészkek eltávolítása), azaz a kasztráció (ivartalanítás), visszafordíthatatlan elváltozást eredményeznek, más megoldásokat (pl. petevezetékek lekötése) akár a természet „meggyógyíthat".

A mostanság szokásos sterilizáló műtét során a férfiakban az ondóvezetéket vágják át, nőkben a petevezetéket. Ezáltal a spermiumok ill. petesejt továbbhaladását, egymással való találkozását akadályozzák meg. A sterilizációnak ez a formája nem befolyásolja a nemi örömöt, a hímvessző merevedési képességét.
A döntés kialakításakor a beavatkozás véglegességét gyakran alábecsülik. A gyakorlat azt mutatja, hogy mind a férfiak, mind a nők élethelyzetük megváltozása esetén (gyermek halála, új házasság, stb.) egy annakidején valóban meggondolt lépést szívesen visszacsinálnának. Mindazonáltal a sterilizálás önmagában olyan beavatkozás, mely gyógyító cél nélkül csonkítja a szervezetet. Az ember nem rendelkezhet önkényesen saját testével. Nincs jogunk, hogy szervezetünket természetes működésére alkalmatlaníná tegyük, hacsak az egész szervezet egészségének a helyreállításához ez nem szükséges (pl. baleset, daganat). Amennyiben a sterilizálást valaki öncélúan elvégezteti, kizárólag azért, hogy ne legyen gyermeke, a legnagyobb önzést követi el. Abban az esetben, ha valamilyen betegség gyógyítása során sterilizálnak valakit, úgy semmilyen erkölcsi aggály nem merülhet fel.

  • Házaséletet nem élni
  • Mechanikus módszerek
  • Kémiai fogamzásgátlók
  • Hormonális fogamzásgátlók
  • Megszakított közösülés
  • Természetes családtervezés
  • Egyéb módszerek
  • Visszatérés a családtervezés címoldalra