Hormonális fogamzásgátlók

A hormonális fogamzásgátlók a női szervezet működését zavarják meg. Olyan hormon tartalmú készítmények, melyek megakadályozzák a peteérést. Amennyiben pedig nincs peteérés, nincsen ami megtermékenyüljön.

Orvosi szempontból ennek a módszernek vannak mellékhatásai. A hormontartalmú tabletták felboríthatják a szervezet hormonháztartását. Vese és májkárosító hatásuk miatt szükséges bizonyos laboratóriumi vizsgálatok rendszeres (évente történő) elvégzése. Fokozzák a vér alvadékonyságát, ezáltal elősegítik a trombózis kialakulását (vérrögösödés az ereken belül). Kóros elhízást is okozhatnak. A hormontartalmú tabletták szedése miatt egy különleges agyalapi mirigy-daganat képződhet, melynek következtében a nő terméketlenné válik. Rosszindulatú daganatok képződéséhez is hozzásegíthetnek. Mindezek miatt 2-3 évenként 3 hónap kihagyás feltétlenül szükséges. 35 éves kor felett, valamint dohányosoknak nem javasolják szedésüket.

Természetesen a gyógyszerkutatók igyekeznek mindezek miatt a tabletta hormontartalmát csökkenteni. Vannak már un. alacsony hormontartalmú, kétfázisos, háromfázisos fogamzásgátlók is. Ezek mellékhatásai természetesen enyhébbek, de minden szervezet egyénien válaszol rájuk. Tehát orvosi szempontból használatuk semmiképpen sem szorgalmazandó.

A fogamzásgátló tabletták hatása 3 ponton érvényesülhet:

 1. agyalapi mirigy

 2. petefészek

 3. beágyazódás (a megtermékenyített petesejt beágyazódását akadályozza meg, tehát abortuszt okozó hatás! Ezt szokták elegánsan "közti" vérzésnek nevezni)

 

Forgalomba hoztak már olyan un. „depó" készítményeket, melyeket a bőr alá kell ültetni, hatóanyaguk hetek, hónapok alatt szívódik fel. Hatásuk a tablettával megegyező, csupán nem kell naponta bevenni. A nagyobb hormonmennyiség miatt azonban súlyosabb mellékhatásokkal is számolni kell.

A hüvelygyűrű hormonokkal átitatott különleges pesszárium. Jelenleg kipróbálás alatt áll. 21 napig marad a hüvelyben és mechanikus hatása mellet hormonális fogamzásgátló hatást is kifejt. Az ezt követő egy hetes szünet alatt következik be a vérzés.

A hormontapasz arra szolgál, hogy a máj terhelése nélkül, a bőrről közvetlenül az érpályába jusson a hormon. A felszívódási problémák miatt bizonyos tablettákkal együttesen használható csak.

A férfiak által használható tablettát régóta kísérletezik. Súlyos probléma, hogy a hímivarsejt-termelést akadályozó vegyületek csökkentik az örömérzést, a merevedési képességet és egyidejűleg gyomorpanaszokat, rosszullétet, magasvérnyomás betegséget okoznak ...

Erkölcsi szempontból az előbb leírtak miatt is meggondolandó a hormonhatású szerek használata. Hatásuk, mellékhatásaik, szövődményeik miatt alkalmazásuk alapos mérlegelést igényel. Egészségünkért, testi épségünkért felelősséggel tartozunk. Ezt indokolatlanul és tudatosan károsítani nem szabad.

 • Házaséletet nem élni
 • A sterilizálás
 • Mechanikus módszerek
 • Kémiai fogamzásgátlók
 • Megszakított közösülés
 • Természetes családtervezés
 • Egyéb módszerek
 • Visszatérés a családtervezés címoldalra