Varga Péter: Spielhózni

Cím Varga Péter: Spielhózni
Kiadó Zászlónk Stúdió
Ár 1700 Ft
Fülszöveg

"Gondoltam, leírom, hogy mindenkinek nagyon tetszik az előadásod. Nagyon hasznos dolgokat mondasz, és hálásak vagyunk érte. Az anyukám azt mondta - miután meghallgatott -, kár, hogy az ő fiatal korában nem tartott senki Spielhóznit.

(Én nem sajnálom: akkor lehet, hogy meg sem születtem volna.)

Az albérlőtársaim nem vallásosak, de szinte mindenben egyetértettek a hallottakkal. Sokszor szóba hozzuk azóta is az égetőbb problémákat. Szóval: nagyon örülünk, hogy van Spielhózni, és van lehetőségünk választani!"

értékelés
vélemény

Vadvízi evezős túra. Rohanó hegyi patak, tele kanyarokkal, váratlanul előbukkanó akadályokkal, zuhatagokkal. No de sebaj, van mentőmellény, kötél, lapát, vízhatlan anorák, túlélő felszerelés. Persze a túravezető sem hiányzik. Ő már bejárta ezt az utat, ismer minden bukkanót, tudja, hogy lehet túlélni.

De a tévedés lehetőségét ne zárjuk ki, hiszen mint tudjuk, kétszer nem lehet ugyanabba a patakba esni. Ez volt az első gondolat ami eszembe jutott a könyv elolvasása után. Csupa-csupa jó tanács, tapasztalat, tudás, gondolatébresztés, néha vadvízi stílusban. A rohanó víz ereje tisztít, de magával is sodorhat. Értem, hogy a dolgokat nevén kell nevezni, nincs helye a félrebeszélésnek. de: "az igazságot nem szabad mindig kimondani, meg kell gondolni, ugyanis, hogy akinek a fejéhez vágod az igazságot, vajon el tudja-e viselni. Nem alázod esetleg porig vele?" Hozzátenném, az igazságot mindig és csakis az igazságot kell kimondani, megfelelő formában.

Kétségtelen durva világban élünk, és kommunikálni a mai tizenévesekkel nem könnyű. A spielhózni komoly értéket hordoz ettől függetlenül. Egyedül is lehet olvasni, olvasgatni, de inkább közösségi "feldolgozásra" ajánlanám. Az biztos, hogy hiányt pótol, több hasonló (más stílusban) megírt könyvre, előadásra lenne szükség, hogy ki-ki megtalálja a neki legjobban megfelelőt.

Igazán élvezetes stílusú könyv, de sajnos tárgyi tévedésektől nem mentes, melyek félrevezethetik a nem eléggé tájékozott olvasót.

"valóságos lelki szenvedés volt az egyházjog tanulásakor a házasságjog azon részét olvasnom amikor a 'házastársi kötelesség' tárgyalta Mikor kötelező, mikor lehet megtagadni stb." 151. oldal

A katolikus egyházjog nem erről szól! Tárgyalja viszont a házasság elhálásának feltételeit, vagyis mikor nevezünk egy házasságot elháltnak. Megjegyezni kívánom, ez fontos, mert csak a nem elhált házasságot lehet "felbontani". A házaséletről legfeljebb kölcsönös megegyezéssel lehet lemondani, egy ideig, mint ahogy a páli levelekben is olvashatjuk. Házaséletre kötelezés, valamint a házaséletet megtagadásának lehetősége nincs a hatályos egyházjogban, értelemszerűen a házasságjogban sem. Ez meglehetősen durva hiba!!

A természetes családtervezés az Egyház által elfogadott módszer, mely nem sérti a katolikus tanítást hiszen a női szervezetben természetes úton lejátszodó és különböző tüneteket eredményező élettani folyamatokat veszi alapul. Ez a fogamzásgátlás természetes módja, ezen alapul a természetes családtervezés. A naptármódszer elavult, és semmi köze a természetes családtervezésként ismert tüneti-hőmérőzéses módszerhez.. A fogamzásgátló tabletták esetében szinte soha nem zárható ki a korai abortív hatás. Ezekre nem lehet "rákényszerülni", ahogy a szerző írja. Ez értelmezhetetlen. A fogamzásgátló tabletták ilyen szintű dícsérete, ahogy az a könyvben olvasható orvosi szempontból semmiképpen sem helyénvaló. 334-336. oldal

Megjegyezni kívánjuk, hogy a fogamzásgátló módszerek "hatásosssága" szempontjából a hormontabletta és a természetes családtervezés (tüneti-hőmérőzéses módszer) közel egyforma. Ezzel szemben a naptár (vagy Ogino-Knauss) módszer "hibája" 15-szörös az előbbiekhez képest.

Honlap http://www.spielhozni.hu

jegyes@jegyes.hu

Vissza a címoldalra