Jegyes Hírlevél 5.

                             

*******************JEGYES HÍRLEVÉL 5.**************

A jegyesek iránytűje

************************************************************

A www.jegyes.hu Magyarország elsö jegyes-házas információ-szolgáltatója, mely segít az eligazodásban.

************************************************************

A jegyesoktatás célja a házasságkötésre való személyes felkészítés, melynek során a jegyesek új állapotuk szentségére és kötelességeire alkalmassá válnak.

CIC 1063. kánon

************************************************************

Kedves Barátaink!

Ismét működik a jegyes honlap a http://www.jegyes.hu címen.

Azért, hogy a házastársak igenje szabad és felelősségteljes cselekedet legyen, és hogy a házastársi szövetség erős és tartós emberi meg keresztény alapokkal rendelkezzék, elsőrendű fontosságú a felkészülés a házasságra. A lelkipásztorok és a keresztény közösség (mint Isten családja) szerepe nélkülözhetetlen a házasság és a család emberi és keresztény értékeinek átadásakor. Ez korunkban még fontosabb, mert számos fiatal széttört családból jön, ahol nem lehetett része elégséges módon ebben a felkészítésben.

Katekizmus 1632

***********************************************************

A jegyesség ideje próbaidő, a szereteté, az elfogadásé, a tiszteleté, gyöngédségé és nem utolsósorban a bátorságé. A jegyességet nem könnyű tiszta szerelemmel megélni. A házasság szentségi értékeit és emberi küldetését a szekularizálódó világ gonosz erői folyamatosan és állandóan támadják. A jegyesség - mint a házasság előképe, kezdete -, ugyancsak ezen támadások kereszttüzében áll. Ezért tehát mindaz ami a jegyességet a szentségi házasság irányába viszi, mindaz, ami megerősíti a jegyeseket a házassághoz vezető úton, pozitív és előremutató.

*********************************************************

A házassági előkészület jelenti az élet tiszteletére, az élet védelmére való nevelést, olyan értékek átadását, melyek segíthetnek a szentségi élet kiteljesedésében, a szeretet tökéletesedésében. A házasság oly gazdag és kimeríthetetlen forrás a maga valóságában, hogy az oktatás során a jegyesekben igényt kell támasztani, hogy valójában készüljenek életük jelentős eseményére. Mert a házasság szentségének kiszolgáltatása csak a kezdete a közös életnek, egy folyamat kezdete.

**********************************************************

"Az egyházmegyei helyzetfelmérés adatai szerint a megkérdezett híveknek több mint a fele elégedetlen az Egyház családi életre nevelésével. A plébániák 83%-ában a jegyesoktatásba nem vonnak be világi családokat szakértőket, sőt a papok 23%-a nem tartja helyesnek a jegyesoktató kurzusok szervezését sem."

Esztergomi Egyházmegyei Szinodus: Házasság-Család Munkacsoport 1993

*********************************************************

Várjuk a hozzászólásokat a fórumokon. Sőt! lehet újabb fórumokat nyitni!

Ha valaki használni akarja a honlap tartalmát, de letölteni nem tudja, írjon a jegyes@jegyes.hu címre, és CD-n megküljük.

Akit az előző honlap kimúlása érdekel, az a katolikus.jegyes.hu oldalakon talál néhány dokumentumot.

Szándékaink szerint ilyen hírlevelet rendszeresen fogunk küldeni.

  Vissza a főoldalra