Jegyes Hírlevél 22.

                             
*******************JEGYES HÍRLEVÉL 22.**************

A jegyesek iránytűje

************************************************************

A www.jegyes.hu Magyarország elsö jegyes-házas információ-szolgáltatója, mely segít az eligazodásban.

************************************************************

"Minden ártatlan emberi individuum sérthetetlen joga az élethez, a család és házasság intézményének jogai alapvető morális értéket képviselnek, mert az emberi személy lényegi állapotára és hivatásának egészére vonatkoznak; egyidejűleg az állami társadalomnak, és rendjének alkotó elemei.

Ezen az alapon az új, az orvosbiológia területén megnyitott technikai lehetőségek megkövetelik a politikai vezetők és a törvényalkotók beavatkozását, mivel az ilyen technikák korlátlan alkalmazása a társadalom számára beláthatatlan és káros következményekkel járhat. Az utalás az egyes kutató saját lelkiismeretére és önkorlátozására nem lehet elegendő arra, hogy a személyes jogokat és a nyilvános rendet megőrizzük. Ha a törvényalkotó, aki a közjóért felelős, nem éber, előfordulhat, hogy a kutatók megfosztják előjogaitól, akik a biológiai felfedezések és az ezekből következő állítólagos "jobbító" eljárások nevében az emberiséget uralni merészelik. Az emberek közötti "öröklési kiválasztás" és a diszkrimináció megengedetté válhat: Ez erőszak és súlyos csapás lenne az emberi személy egyenlősége, méltósága és alapvető jogai ellen."

Donum vitae III.

http://www.katolikus.hu/hpage.cgi?doc=/roma/bio.html

************************************************************

A művi abortuszok során végzett nem szerinti válogatás miatti aggodalom ismét egyre nő Indiában és más ázsiai országokban. Bár elég nehéz pontos adatokhoz jutni, de a Financial Times egy februári tanulmánya körülbelül 40 millióra teszi a nőhiányt Indiában. Bár törvényileg tilos, az ultrahang vizsálatot követően rutinná vált a nem szerinti válogatás miatti abortusz. Egyes településeken már hat - hét fiú születésére esik három lány.

A feministák ebben a kérdésben komoly dilemmában vannak. A szabad választás (abortusz) jogáért való küzdelem és a női nem hátrányba szorulásának malmában őrlődnek.

Kínában ez a probléma még kifejezettebb. Az ország jelentős területein 20%-kal több férfi van, mint nő. Vietnami nőket rabolnak el és adnak el Kínában. Az utóbbi években 33 ezer vietnami nőnek sikerült kiszöknie Kínából, de ennek többszörösére becsülik a még ott levőket.

Forrás: http://www.zenit.org/

************************************************************

Kedves Barátaink!

Az utóbbi időben némelyek mindenféle álságos érvekkel szorgalmazzák az utód nemének megválasztására szolgáló technikák legalizálását. Érdemes végiggondolni, hogy mi minden lehet ennek a következménye!

Akarjuk ezt?

***********************************************************

A házasság egyik alapja egymás (és magunk) megismerése. Siklós László Fölkészülés a házasságra című önismereti kézikönyvéből idézünk. Régi házasoknak sem árt elgondolkodni ezeken:

"Elegendő-e azt eldönteni, mennyi gyermeket szeretnénk?

Nem lenne fontos az is, milyeneket szeretnénk?"

**********************************************************

"Amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza!" (Mt 19,6)

Az esküvő nagy nap a pár életében. Jó, ha a fiatalok előre tudják, mi fog történni a házasságkötés során. A honlapon megtalálható a római katolikus esküvő minden szövege, az összes lehetséges variációban.

http://eskuvo.jegyes.hu/

Kérjük, akinek van a honlapra való anyaga, küldje el!

**********************************************************

Várjuk a hozzászólásokat a fórumokon. Sőt! lehet újabb fórumokat nyitni!

Ha valaki használni akarja a honlap tartalmát, de letölteni nem tudja, írjon a jegyes@jegyes.hu címre, és CD-n megküljük.

Akit az előző honlap kimúlása érdekel, az a www.katolikus.jegyes.hu oldalakon talál néhány dokumentumot.

Szándékaink szerint ilyen hírlevelet rendszeresen fogunk küldeni.

  Vissza a főoldalra