Méhen belüli eszköz
(Intrauterin eszköz - IUE, „spirál")

Nem új találmány. Már Hippokrátész leírja idegentesteknek a méh űrterébe való helyezését, mint a terhesség megakadályozásának lehetőségét. Több fajtája létezik. Egyszerű műanyagtól a gyógyszerrel átitatott, fémmel bevont változatokig széles választékot árulnak már a világon. Az „egyszerű" IUE a megtermékenyített pete beágyazódását akadályozza meg. A pete a petefészekből kikerülve vándorolni kezd a petevezetéken keresztül a méh űrterébe. Ez kb. 4-6 napig tart. A megtermékenyítés ezen vándorlás alatt következhet be, mivel a petesejt csak a tüszőérést követő kb. 24 óráig életképes. Tehát a méh űrterébe egy kb. 3-5 napos embrió érkezik meg. Ekkorra a méh felkészül a magzat befogadására, a beágyazódásra. A méhen belüli eszköz azzal, hogy a méhben állandó izgalmi állapotot okoz, ennek a 3-5 napos embriónak a beágyazódását akadályozza meg. Ezáltal az kilökődik és elpusztul. Abban a ritka esetben, ha a megtermékenyített petesejt mégis beágyazódott és fejlődésnek indult, nem veszélyezteti sem az anya sem a magzat életét, egészségét. Ilyenkor az eszköz minden további következmény nélkül eltávolítható, vagy a baba IUE-vel is kihordható.

A különböző anyagokkal átitatott, ill. bevont eszközök az „egyszerű" IUE hatását kívánják fokozni, ill. a hím ivarsejtek vándorlását lassítják. Ezáltal fogamzásgátló hatásuk is van, de ez jelentőségében elmarad az előzőekben leírt hatástól. A méhen belüli eszközt az orvos előzetes vizsgálat után a havivérzés végén helyezi fel. A méhszájon keresztül egy csövecskét tol a méh üregébe, és ennek segítségével helyezi fel az IUE-t. A méhen belüli eszközök önmagukban nem okoznak egészségkárosodást, de a méhben folyamatos izgalmi állapotot okoznak jelenlétükkel. Van, akinél ez olyan fokú, hogy a spirált el kell távolítani. Az eszközön egy un. „jelzőfonal" van, amely a hüvelybe lóg. Ennél fogva ellenőrizhető az eszköz helyzete. Ez a fonal azonban folyamatosan összeköttetést jelent a baktériumokkal fertőzött „külvilág" és a méh űrtere között. Ez állandó fertőzési forrást jelent. Ezért hozták forgalomba a rézzel bevont méhen belüli eszközöket. (A rézbevonatnak fertőtlenítő hatása van.) A rendszeres ellenőrzés elmaradása esetén, vagy ha az orvos túl nagy méretű IUE-t választott, az eszköz átfúrhatja a méh falát, és ezzel akár életveszélyes állapotot is létrehozhat.

Használata erkölcsileg megengedhetetlen, mivel a megtermékenyült petesejtet károsítja és elsősorban korai abortuszt okoz. Ezen kívül teljesen felesleges egészségügyi kockázatnak teszi ki a nőt is.

Vissza az abortusz főoldalra